Friday, April 10, 2009 Posted by: KIDbrush®, 0 comments

Daging Biawak Masak Lemak Cili Berapi


DAGING BIAWAK MASAK LEMAK CILI BERAPI
RESEPI ASAL : HIKARI
RESEPI BESEPAI : KIDbrush
®

1/2 Tan daging biawak (daging komodo pun boleh)
3 guni kentang yg kecil sebesar syiling 20 sen - belah 5
4 lori bawang merah - hiris sehalus bulu ketiak semua sekali
1 kaki halia - hiris bentuk "LOVE"
3 rumpun serai - diketuk sampai lebam
200 biji cili berapi - tumbuk sampai lunyai
1 depa kunyit hidup @ nyawa-nyawa ikan - tumbuk sampai masuk ICU
1 pohon kelapa - ambil santannya, hampas buat dedak, lidi buat penyapu, batang buat tiang jamban pun boleh

CARA :
1. Pertama sekali, cuci dengan Clorox sampai bersih daging & rebus hingga lembik dalam periuk, kuali, pengukus, kalu x dak helmet pun boleh.

2. Bila daging dah lembik terkulai layu, masuk kan ke dalam periuk yang baru beli, masukkan bawang & halia yang dihiris berbentuk "love" tadi. Kalu x sempat ko hantam je la labu!

3. Kemudian, masukkan santan tiga kolah. Kalu x dak cat pon buleh, janji putih.

4. Masukkan bahan yang ditumbuk hingga lunyai seperti cili berapi & kunyit nyawa-nyawa ikan. Masukkan pula serai & kentang ( dalam periuk tadi tau, bukan dalam mulut! Mangkuk!). Gaul rata jangan sepah-sepahkan, nanti mak marah!

5. Pastu, masakkan gulai hingga gelegak macam gunung berapi. Masukkan garam secukup rasa macam air longkang. Bila kentang dah hancur, matikan api dengan hape cara sekali pon, x padam jugak panggil POSmen tolong tiup sampai padam, x padam jugak biaq p laa, hape punya kuno dapur nko!.

6. Setelah semua setel, maka dh siap untuk dibuang!! Ko nak makan ke daging biawak!? Hape punya resipi daa.. Chet!!

p/s: dapatkan resepi asal Daging Masak Lemak Cili api dari kasihasakurakura!


0 comments:

Post a Comment