ADA APA DENGAN CUTI & RESIPI??

Saturday, September 18, 2010 Posted by: KIDbrush®, 17 comments

Sonok cuti??  Kalu dah sonok mustilah besh kan kan kan. Haku pon cenggitu gak tapi x semua bleh dikongsi kat sineh. Haku neh bukan lah Si Tonggang, er... Tonggang ke Tanggang aa?? Tenggang? Si Tonggek? lantak lah...

Dah lama sangat haku x sembang slang Sarawak. Salu dok merapu slang Utara manjang. Slang semenanjung kata orang Kuching. Rata-rata family mami haku sembang slang Sarawak dan Inggeris. Tang cakap omputeh haku x heran, tapi taim sembang bahse Sarawak neh haku tereksiden sampai haku sendiri pon tak paham hape haku cakap, dia orang lagi la x paham koh koh haru!!

Taim tuh, semua ahli keluarga perempuan dok bertanding memasak. Memasing x nak mengalah termasuk mem haku. Pasal rasa, hmphh smua sedap, x termasuk masakan BeLL (champion masak megi kembang!) buat satu famili kencing masam. Menu lak semua ayam. Pelik, daging x dak! Yang pasti, kita kat sineh suka cabai (cili), cabai kering atau sebagainya boh dalam masakan. Tapi depa belah sana suka lada (black pepper). Jadik 99.9% masakan berunsurkan lada hitam. Pedas? Ya rabbiiiiiiiiii.... semalaman haku dan GiGi perang kentut kaw-kaw punya! Naik lebam buntut kena lempang dengan mem haku kah kah. Haku neh pon terrer memasak hape... cuba terai test resipi Ayam Masak Merah Kemerah-merahan haku neh...


Bahan-Bahan
1 reban ayam air tawar (pilih yang pundan sahaja)
sekebun lengkuas
55 ulas bawang putih yang sudah dipulas-pulas
Sedikit sebanyak asam jawa, pasti beliau betul-betul jawa, ngerti!!
Garam dan gula secukup stok sebulan satu kampung
3 rumpun batang serai
10 guni bawang merah atau 4 labu bawang besar sebesar kelapa!
1 besen halia yang sudah di hiris bentuk LOVE
½ tong tomato puri
2 kawah  jintan manis, digiling sampai bekecai
2 tempayan jintan putih, ditumbuk tanpa henti
beberapa keping daun pisang buat alas tempat duduk. Daun keladi jangan! gatal....

Cara Memasak
Ayam dipotong sesuka hati, lantak korang la nak kerat berapa pon. X yah potong pon x pe. Susun lelok atas meja. Panaskan air dalam periuk atau kuali. Bila dah menggelegak masuk kan Indo Mee atau Megi mee, kemudian masukan perencah yang disediakan dan boh dalam mangkuk dan sedia untuk dimakan! bahan-bahan tadi biar kat situ! Jangan kacau! Tunggu mak atau orang umah korang balik. Tau la depa hape nak buat!! keh keh alahaii..... slmt mencuba!


17 comments:

Anonymous said...

wah berhabuk mu speking sarawak aaa..

bhahaha mne kpala tu mu bubuh?

GadisKasutConverse said...

ngeri aku tgk ayam yg tersandar tu.ekekeke..

KIDbrush® said...

Uru San~ pelat depa susah bro, lidah tersangkut kat gigi yob!!

ha ah kan, mana kepala ayam?!

KIDbrush® said...

Penulis~tu baru bersandar, kalu menonggeng? lg haru! hau hau hau

zakrool said...

lu asal Swk ke bro? gambir? heeee

Unknown said...

ayam tu tgh mandi tub ke??hehe

KIDbrush® said...

zakrool~ ha ah bro, mami haku asal sana. gambir susah nak dapat, tapir hade keh keh

KIDbrush® said...

E.d.Y~ santai siot! har har har

Qib said...

kid, camat ri rayer. sorry lambt wish..
hehe



Latest entry di:

Insomnia
Tutorial Letak ‘Like’ di post entry

KIDbrush® said...

PinQib~ slm Raya kembali.. ulur le... keh keh

ezdevon said...

sodap2...t den msuk resipi nasik ayam den buek....lai sodap...hahahah

Unknown said...

ayam pun leh mandikan..terbaik

KIDbrush® said...

Miz Eza~ huik hang reti memasak ke Eza huah huah huah

KIDbrush® said...

E.d.Y~ ini ayam hade SPM bro keh keh... masuk perut gak kuang kuang kuang

Sesumpah said...

fail lahh kau berbahasa sarawak.


meh belajar dgn aku hahahkk!

Sesumpah said...

fail lahh kau berbahasa sarawak.


meh belajar dgn aku hahahkk!

KIDbrush® said...

Sesumpah~ aduiyai... kena tusyen dgn hang...

Post a Comment